Cam boyama işi oldukça zevkli bir iş olmakla beraber, özel tasarımlarınızı evinize, mutfağınıza yansıtabilmenizi sağlar. Tabi ki ilkokulda kullandığımız ürünlerden bahsetmiyorum. Profesyonel cam boyama malzemeleriyle gerçekleştirilen ve kullanım kolaylığı sağlayan ürünleri tercih ediyoruz.
Kullandığımız ürünler hobi marketlerde bulabileceğimiz ürünlerdir, bölgenizde bulunmuyorsa inernetten siparişte verebilirsiniz. Kaliteli marka seçildiğinde sonuçta kaliteli olacaktır. Öncelikle cam boyamak için normal fırça kullanmıyoruz, ponpon sünger kullanıyoruz. Boya ise enamel boya olmalıdır. Enamel boyanın tutuculuğu yüksektir.
Kullanılacak malzemeler;
İstediğiniz bir cam obje
Enamel Boya,
Ponpon sünger,
Beyaz peçete tutkalı,
İstediğimiz desende bir peçete
En son uygulamak üzere su bazlı vernik ve ince kıllı fırça
Benim kullandığım ürünlere bakalım;


Resimlerde de görüldüğü üzere ben Artebella boya kullanıyorum. Vernik ise yine Artebella'nın su bazlı verniği.
Eğer bir çay tabağı boyayacak isek yada buna benzer objelerde uygulama yapacaksak ürünün alt kısmından çalışıyoruz. Kavanoz, vazo gibi bir ürünse dış kısımdan çalışıyoruz.
Çay tabağı için;
Öncelikle peçeteden uygun gördüğümüz bir deseni ince uçlu bir makas yardımıyla kesiyoruz. Sonrasında peçetenin 2 katını ayırıyoruz. Çay tabağımızı ters çevirdikten sonra peçetenin desenli kısmı çay tabağının içine bakacak şekilde tutkal yardımıyla yapıştırıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta tutkal sürerken peçeteyi yırtmamamız, bu yüzden küçük dokunuşlarla ortadan başlayarak dışarıya doğru fırçamızı kullanıyoruz. Tutkal beyaz kalacaktır, bu sizi korkutmasın, kuruduktan sonra tamamen kayboluyor.
Tutkalın kurumasını bekledikten sonra boyamızı küçük bir kaba yetecek kadar dökerek sünger yardımıyla uygulamaya başlayabiliriz. Süngeri fırça gibi kullanmıyoruz. Objeye vurarak uyguluyoruz, böylece boyayı yedirmiş oluyoruz. 1 kat yetmeyecektir. İlk aşamadan sonra 2. kat için kurumasını bekliyoruz. İlk kat boyamız kuruduktan sonra 2. kat, gerekirse 3. katıda uyguluyoruz.
Tüm katlar tamamen kuruduktan sonra vernikliyoruz. Vernikleme de kullanılan farklı yöntemlerde var 10 kat sprey vernik, 100 kat verniği gibi ama ben su bazlı vernik ile 4-5 kez vernikleyerek yapıyorum ve sonuçtan memnunum. Ürünler bulaşık makinesinde yıkanmıyor fakat elde yıkanabilir hale geliyor. Suya dayanıklı fakat ısıya dayanıklı olmadığı için bulaşık makinesinde zarar görme ihtimali yüksek.
Vernikleme işi de bittikten sonra düz bir cam objenin geldiği hal;
Tüm cam objeler bu şekilde boyanabilmektedir. Kavanozlarda ise önce boyayı iki ya da üç kat dışarıdan uyguladıktan sonra peçete dekupajı işlemini gerçekleştiriyoruz ve yine son olarak vernikliyoruz.
Diğer örnekler için tıklayınız.Sorularınız için yorum ekleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder